Escoles Valencianes Associades

El blog de la xarxa PEA-UNESCO a la Comunitat Valenciana

11 d’octubre, Dia Internacional de les Xiquetes

Deixa un comentari

MISSATGE D’IRINA BOKOVA, DIRECTORA GENERAL DE LA UNESCO

directroa

Llegir ací

MANIFEST D’INTERSINDICAL VALENCIANA AMB MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL DE LES XIQUETES

Font:

http://blogs.laveupv.com/espaicivic/blog/34514/stepv-l11-doctubre-es-el-dia-internacional-de-les-xiquetes

L’11 d’octubre és el Dia Internacional de les Xiquetes. La creació d’un dia per a elles en el calendari universal va ser promoguda, des de 2009, per l’ONG Pla Internacional, a través de la seua campanya internacional “Per ser xiqueta”.

El 19 de desembre de 2011, el Dia Internacional de les Xiquetes va ser proposat, per Canadà, com a resolució en l’Assemblea General de Nacions Unides per: “la necessitat d’invertir i sensibilitzar la societat sobre el necessari apoderament de les xiquetes amb l’objectiu de trencar el cicle de discriminació i violència de les quals són víctimes, i promoure i protegir els seus drets humans”.

En molts països, només pel fet de ser xiquetes no tenen dret a l’educació; són víctimes de tracta o de mutilació genital, o són forçades a casar-se a edats primerenques. Situacions on les xiquetes pateixen físicament, sexualment, emocionalment, socialment i econòmicament.

Parlant en xifres, en l’actualitat hi ha 1.100 milions de xiquetes, segons dades de l’ONU, 31 milions d’elles en edat de cursar estudis de primària es troben sense escolaritzar en el món. Es calcula que uns 17 milions d’aquestes xiquetes no podran assistir a l’escola. Concretament, existeixen tres països en el món en els quals hi ha més d’un milió de xiquetes sense escolaritzar. A Nigèria són quasi cinc milions i mig; a Pakistan, més de tres milions, i a Etiòpia, més d’un milió. Les xiquetes caminen 6 km al dia per a transportar 20 litres d’aigua, perquè són les porteadores d’aigua del món. Aquest temps en les xiquetes es redueix del que els correspon per a assistir a l’escola.

Més de 30 milions de xiquetes corren el risc de patir la mutilació genital en els pròxims 10 anys. 133 milions de xiquetes i dones ja l’han patit en els 29 països d’Àfrica i Orient Mitjà, on aquesta pràctica nociva és més habitual.

Cada 2 segons una xiqueta és obligada a casar-se. A escala mundial, segons UNICEF, més de 700 milions de dones es van casar sent xiquetes (amb menys de 18 anys d’edat). A Àfrica, una de cada tres dones “, uns 250 milions”, es van casar abans de complir els 15 anys. I amb freqüència les xiquetes casades no poden negociar un sexe segur, la qual cosa les fa vulnerables a les infeccions de transmissió sexual i els embarassos no desitjats. En moltes ocasions són obligades a avortar o ho fan en condició en la clandestinitat i en condicions de risc per a la seua salut. Les complicacions en l’embaràs o en el part són la segona causa de mort de les xiquetes entre 15 i 19 anys. Per això, en aquest dia, donem tot el nostre suport a la campanya d’UNICEF #NiñasNoEsposas, perquè les xiquetes es mereixen gaudir de la seua infància.

Es calcula que les xiquetes menors de 16 anys són víctimes de la meitat de les agressions sexuals. Cada 10 minuts, en algun lloc del món, una adolescent mor com a resultat de la violència. En els llocs de conflicte, les adolescents són especialment vulnerables a la violència sexual i, en alguns casos, grups armats les segresten i exploten sexualment. 120 milions de xiquetes cada any són víctimes de tracta per a la seua explotació sexual -la gran majoria- o laboral -treball domèstic, en la seua major part, en condicions d’esclavitud-. Sent coincident en la majoria dels casos aquestes dues situacions.

Des de l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical subscrivim les paraules de la directora executiva d’ONU Dones, Phumzile Mlambo-Ngcuka, que, en la seua declaració amb motiu d’aquest dia, assenyala: “Hui és el dia en què centrem la nostra atenció en la Xiqueta, però no és un dia aïllat. És part d’una campanya massiva i implacable cap a un món igualitari: Per un planeta 50-50 en 2030”.

Al País Valencià és important superar des de la infància els estereotips de gènere, tan presents encara en la nostra societat i que limiten les expectatives vitals de les xiquetes. El sistema educatiu pot contribuir molt a empoderar les xiquetes, i en aquest sentit la iniciativa de les persones coordinadores d’igualtat que, des d’aquest curs, tindran els centres educatius, pot ajudar molt. Per això demanem a l’Administració educativa que pose en marxa les accions necessàries perquè aquestes persones siguen veritables dinamitzadores de la coeducació en els centres escolars.

Perquè tot això siga possible, demanem als diferents governs i organismes institucionals que treballen i doten dels recursos necessaris per a eradicar tot tipus de violència contra les xiquetes: la mutilació genital femenina, el matrimoni infantil, la tracta, etc., i garantisquen el seu benestar, garantint el seu accés a l’educació, la sanitat i els seus drets, hui i sempre. PER LES XIQUETES!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s