Escoles Valencianes Associades

El blog de la xarxa PEA-UNESCO a la Comunitat Valenciana

Alcoi Ciutat Educadora

Deixa un comentari

Alcoi Logo-01.jpg

El pròxim 30 de novembre se celebra el Dia Internacional de les Ciutats Educadores.

El protagonisme de la ciutat com a element educador dels seus habitants és una realitat que està sent impulsada des de les corporacions locals i ha sigut especialment rellevant des de 1990, quan es va celebrar a Barcelona el I Congrés Internacional de Ciutats Educadores. D’aquest congrés, en 1994, va nàixer l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE). Aquesta associació sense ànim de lucre, està constituïda com una estructura permanent de col·laboració entre els governs locals compromesos amb la Carta de Ciutats Educadores. En l’actualitat el nombre de membres ascendeix a 480 ciutats de 35 països de tots els continents. L’AICE s’organitza en xarxes, estructures descentralitzades integrades per ciutats membres de l’AICE d’un determinat territori, i hi ha actualment 8 xarxes, incloent-hi l’espanyola.

L’objectiu constant de qualsevol ciutat educadora serà aprendre, intercanviar, compartir i, per tant, enriquir la vida dels seus habitants. La ciutat educadora ha d’exercir i desenvolupar aquesta funció, paral·lelament a les tradicionals (econòmica, social, política i de prestació de serveis), amb la mirada posada en la formació, promoció i desenvolupament de tots els seus habitants. Atendrà prioritàriament els xiquets i joves, però amb voluntat decidida d’incorporació de persones de totes les edats a la formació al llarg de la vida.

El moviment de ciutats educadores dins de l’Estat espanyol ha anat prenent força des de la seua constitució com a Xarxa en 1996; mostra d’això són els 176 ajuntaments que en formen part actualment. Aquesta visió global de la ciutat com a agent educatiu és una prova més del compromís local amb l’educació.

Els municipis espanyols han desenvolupat nombrosos programes de caràcter educatiu que superen les exigències legals i que il·lustren amb claredat el compromís local amb l’educació. Els ajuntaments són plenament conscients que la seua proximitat al ciutadà els converteix en un instrument de promoció social i cultural.

En aquest context hem de situar la importància de la ciutat educadora. Els nombrosos programes i activitats dels municipis que pertanyen a la RECE (XARXA ESTATAL DE CIUTATS EDUCADORES) ens parlen clarament d’una visió de l’educació que desborda àmpliament el centre escolar i aposta per treballar amb els nostres escolars a partir del patrimoni monumental, les institucions representatives municipals o els equipaments socials i culturals com a escenaris educatius, on l’alumnat té una aproximació més activa a la realitat local. Però, encara que el primer objecte de treball siga la població escolar, no per això la resta de la població deixa d’estar de costat en l’educació i formació.

Vídeo explicatiu de què és una ciutat educadora

https://www.youtube.com/watch?v=qySZwtTosp8

Alcoi pertany a la RECE (XARXA ESTATAL DE CIUTATS EDUCADORES) des de l’any 1999, amb participació activa des de l’any 2005.

 • Període 2005 – 2007: Alcoi convoca una reunió de Ciutats pertanyents a la RECE amb el tema “Interculturalitat: Tradició i innovació”
 • Període 2007 – 2009: Participa en la Xarxa Temàtica OCI I EDUCACIÓ
 • Període 2009 – 2011: Participa en la Xarxa Temàtica L’EDUCACIÓ COM A FACTOR ESTRATÈGIC EN ELS CANVIS I TRANSFORMACIONS DE LES NOSTRES CIUTATS.
 • Període 2011– 2013: Participa en la Xarxa Temàtica: PARTICIPACIÓ I CAPACITACIÓ CÍVICA DE LA INFÀNCIA I L’ADOLESCÈNCIA EN LES CIUTATS EDUCADORES
 • Període 2013 – 2015: Participa en la Xarxa Temàtica INNOVACIÓ EDUCATIVA PER A LA MILLORA DE L’ÈXIT EDUCATIU
 • Període 2016 – 2017: Participa en la Xarxa Temàtica PREVENCIÓ DE l’ABSENTISME I ABANDÓ ESCOLAR

Alcoi pertany a la Comissió de Seguiment des de l’any 2013, les ciutats coordinadores de la qual són Rivas Vaciamadrid (2013-2015) i Lleida (2016-2017).

A continuació, hi ha alguns exemples de programes i projectes desenvolupats a Alcoi que aposten pel model de Ciutat Educadora:Enclavats en l’educació formal i destinats als nostres escolars:

Enclavats en l’educació formal i destinats als nostres escolars:

 • Projectes UNESCO:
  • Programa Pau i Solidaritat
  • Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP)
 • Esmorzar saludable (projecte escolar de salut)
 • Programes de prevenció de drogodependències
 • Tallers d’educació ambiental (reciclatge, horts ecològics, repoblació…)
 • Programes de consum responsable
 • Mostra de teatre escolar (projecte nou)

Dins de l’educació no formal i destinats a diferents sectors de la població:

 • Centre Cervantes Juvenil
 • Aules culturals per a la tercera edat.
 • Pressupostos participatius.
 • Programa de l’afecció
 • Aula Pi
 • Centres de Majors
 • Taller de teatre infantil
 • Projecte Àgora
 • Universitat Sènior, etc.

Per a celebrar el pròxim dia 30 de novembre el Dia Internacional de la Ciutat Educadora us sol·licitem la vostra col·laboració.

Totes aquestes iniciatives ens ajuden a donar a conéixer aquests projectes, a donar-los visibilitat i a conscienciar les generacions futures que construïm ciutat en positiu entre tots.

Juntament amb aquest document, us adjuntem la Carta de les Ciutats Educadores, document base d’aquesta organització, en què es plasmen els objectius de treball a què es comprometen les ciutats que pertanyen a l’AICE.

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ

La Regidora d’Educació de l’Ajuntament d’Alcoi proposa que els centres interessats treballen aquest document amb els alumnes de segon d’ESO i que ells puguen plantejar propostes a realitzar a la nostra ciutat perquè Alcoi siga més Ciutat Educadora.

El pròxim dia 30 de novembre a les 10 h. una representació de 5 alumnes d’aquest curs puguen acudir a la Sala de Plens de l’Ajuntament a presentar aquestes propostes i l’alcalde llegirà el manifest de celebració d’aquest dia, juntament amb una representació del que és el futur de la nostra societat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s