Escoles Valencianes Associades

El blog de la xarxa PEA-UNESCO a la Comunitat Valenciana

Concert de Nadal del cor del CEIP Magraner

Deixa un comentari

Font:

http://lacotorradelavall.blogspot.com.es/2016/12/concert-de-nadal-lesglesia-sant-pere.html?m=1

El divendres 23 de desembre,  l’església de Sant Pere de Tavernes de la Valldigna  va ser el marc escollit per celebrar el Concert de Nadal que oferia conjuntament la Coral Polifònica Marinyén i el Cor Infantil del CEIP Magraner, escola que recentment ha sol·licitat la seua incorporació a la xarxaPEA-UNESCO. Amb acompanyament del grup instrumental “Sempre per Nadal”, la direcció va ser responsabilitat de Fran Lledó..

L’església de Sant Pere estava plena de veïns i familiars, í entre els assistents, l’alcalde de la ciutat, Jordi Joan, i regidors del consistori.

El repertori oferit ha estat extens i molt variat, interpretat unes vegades per la coral Marinyén i altres conjuntament amb el Cor Infantil del CEIP Magraner, i segons quines peces amb l’acompanyament del grup instrumental “Sempre per Nadal”. Ha estat un goig escoltar peces i cançons que avui dia ja són part integrant de la cultura mundial musical per la seua popularitat.

cor6

cor5

Cor Infantil CEIP Magraner

 

La Coral Marinyén ha interpretat, entre altres,  “Joia en el Món” amb música de Haendel, “Happy Christmas” de John Lennon i Yoko ONn, “No la devemos dormir” del Cançoner del Duc de Gandia i “El Cant de la Sibil·la” actuant Paqui Navarro com a solista i des de la trona. La introducció d’aquesta peça al corn anglés la va efectuar Jordi Lledó.

Conjuntament les dues corals han interpretat “African Al·leluia” de Benjamin Harlan, “Oh Happy Day” de Edwin R. Hawkins i la popular “Adeste Fideles”.

El concert ha estat dirigit pel director de la Coral Marinyén i alhora professor de Musica del CEIP Magraner, Fran Lledó, a qui s’ha d’agrair l’esforç i el treball entusiasta per conjugar totes les veus i música i així oferir un concert de molt alta qualitat. Tampoc hem d’oblidar l’esfor´, treball i entusiasme dels participants, i en especial dels xiquets i xiquetes del CEIP Magraner que un any més han brodat la seua interpretació,  han donat un especial toc alegre i nadalenc al concert, així com la magnifica interpretació musical del grup “Sempre per Nadal”.

El Cant de la Sibil·la 

‘Lo jorn del Judici/ parrà qui haurà fet servici.’ són els primers versos del “Cant de la Sibil·la”, una peça medieval de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i la terrible fi del món. Sol representar-se el 24 de desembre a la nit, just abans de la Missa del Gall. Les versions en la nostra llengua que semblen procedir d’una melodia mossàrab serien del segle XIII. El costum d’interpretar aquest cant estava molt estés per l’Europa medieval i, es calcula si el seu origen pot estar relacionat amb la por que va originar l’arribada de l’any 1000. El Concili de Trento va disposar la seua desaparició de la litúrgia per considerar-la un ritus pagà, atés que la sil·bila era una endevinadora pagana. Només es va conservar intacte a l’Alguer i a Mallorca, i el 2010 fou declarat Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO.

Al País Valencià va ser la comunitat dels pares escolapis de Gandia l’any 1979 qui van recuperar la celebració del cant en el marc de la Missa del Gall a l’ermita de Santa Anna, segons la versió d’un breviari de la catedral de València del 1533 amb partitura atribuïda al mestre Cárceres i Alonso (segle XVI).

El Cant de la Sibil·la és un dels exemples de folklore religiós medieval, del qual queden escasses mostres en el nostre entorn cultural, i que cal unir a una altra representació com és el Misteri d’Elx.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s